Πόσο ασφαλής είναι η σεξουαλική επαφή κατά την διάρκεια της κύησης;

Η ασφάλεια των επαφών κατά την κύηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σε γενικές γραμμές θεωρείται ασφαλής, είναι όμως δυνατό να οδηγήσει και σε επιπλοκές με αποτέλεσμα την απώλεια του εμβρύου. Οι καταστάσεις που θεωρούνται επισφαλείς και εγκυμονούν κινδύνους καθιστώντας απαγορευτική την επαφή κατά την κύηση μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης ως εξής:

1ο τρίμηνο

Γενικά οι επαφές κατά το πρώτο τρίμηνο πρέπει να αποφεύγονται. Απαγορεύονται αυστηρά όμως εάν: η μήτρα είναι σε οπίσθια κάμψη, υπάρχει κολπική αιμόρροια αγνώστου αιτιολογίας, αποκόλληση του πλακούντα, πόνος, πολύδυμη κύηση, χαμηλή πρόσφυση του πλακούντα, ανεπάρκεια του τραχήλου, εξωσωματική γονιμοποίηση.

2ο τρίμηνο

Από την διενέργεια της αυχενικής διαφάνειας και μετά οι επαφές θεωρούνται γενικά ασφαλείς και μπορούν να συνεχιστούν άφοβα για όλο το 2ο τρίμηνο, με την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργούν δυσφορία στην γυναίκα ή ότι δεν εντοπίζονται κάποιοι απαγορευτικοί λόγοι όπως αυτοί που αναφέρθηκαν παραπάνω.

3ο τρίμηνο

Στο τρίτο τρίμηνο οι επαφές πρέπει να περιοριστούν ιδίως μετά την 30 εβδομάδα καθώς τόσο με τον μηχανικό ερεθισμό του τραχήλου από το πέος, όσο και από τις προσταγλανδίνες του σπέρματος μπορεί να πυροδοτηθεί η διαδικασία ενός πρόωρου τοκετού.

Πλεονεκτήματα της σεξουαλικής επαφής κατά την κύηση.

Οι παραπάνω αναφορές δεν πρέπει για κανένα λόγο, να τρομάξουν και να αποθαρρύνουν την επιθυμία για σεξ κατά την εγκυμοσύνη. Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της κύησης είναι ασφαλής, όταν κυλούν όλα φυσιολογικά και γίνεται με προσοχή και υπευθυνότητα από το ζευγάρι με ευεργετικά αποτελέσματα για την ποιότητα ζωής του. Είναι διαπιστωμένο ότι στις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη συνήθως η σεξουαλική επιθυμία μειώνεται από το φόβο μήπως προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο. Ωστόσο στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι αποχής από την σεξουαλική επαφή. Τουναντίον το σεξ φαίνεται να συμβάλει θετικά στην εξέλιξη της κύησης , ενώ συγχρόνως βελτιώνει την πνευματική υγεία της εγκύου και την σχέση με τον σύντροφό της. Τα πλεονεκτήματα της σεξουαλικής επαφής κατά την κύηση επικεντρώνονται στα παρακάτω σημεία:

1. Το σεξ ισχυροποιεί τους δεσμούς του ζεύγους.

Η προσήλωση της εγκύου μόνο στο έμβρυο δημιουργεί ενδεχομένως ένα αίσθημα αποξένωσης στο σύντροφο της. Είναι θεμελιώδους σημασίας το ζευγάρι να μοιράζεται τη σωματική επαφή ως έναν από τους κύριους πυλώνες διατήρησης του οικοδομήματος που καλείται οικογένεια.

2. Το ζευγάρι ανακαλύπτει καινούργιες στάσεις

Η ιεραποστολική στάση δεν είναι ενδεδειγμένη για την περίοδο της κύησης καθώς ασκείται πολλή πίεση στην κοιλιά. Η στάση «κουτάλι», όπου το ζευγάρι είναι ξαπλωμένο με φορά προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται πως είναι καλύτερα ανεκτή.

3. Το αίσθημα σεξουαλικής ικανοποίησης είναι πιο έντονο.

Η αυξημένη πίεση του αίματος στην ηβική περιοχή, η αυξημένη ευαισθησία των μαστών και ο σαφώς πιο υγρός κόλπος συνεπεία των αυξημένων οιστρογόνων, φαίνεται ότι αυξάνει τον αισθησιασμό με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να βιώνουν πιο έντονους οργασμούς.

4. Ο οργασμός είναι χαλαρωτικός

Όταν επιτυγχάνεται οργασμός εκκρίνονται ορμόνες που παράγουν ενδορφίνες οι οποίες και θεωρούνται υπεύθυνες για το αίσθημα ευφορίας και ψυχικής γαλήνης. Φαίνεται λοιπόν ότι η σεξουαλική επαφή μπορεί να καταστείλει το αυξημένο επίπεδο άγχους και στρες που φυσιολογικά παρατηρείται κατά την εγκυμοσύνη.